Výzva pro skippery motorových lodí !


ZPOMALTE, DODRŽUJTE PŘEDPISY A BUĎTE OSTRAŽITÍ!
Závažné nehody motorových člunů: mrtvý plavec – skipper ve vězení
Bohužel musíme opakovaně podávat zprávy o nehodách s těžkými zraněními a také s vážnými až smrtelnými následky. Poslední nehoda, která skončila smrtí plavce, se stala 10. srpna 2020 nedaleko Rovinji v Chorvatsku.
Německý skipper motorového plavidla v plné rychlosti přehlédl plavce. Zraněného plavce již nebylo možné zachránit a zemřel na místě. Řidič motorového člunu byl okamžitě zatčen a momentálně čeká na obvinění v chorvatském vězení.
Podobný případ nám byl hlášen v souvislosti s neopatrným řidičem vodního skútru, který jezdil kolem plavce nejvyšší rychlostí ve vzdálenosti pouze 1m.
Stejně se s podobnými případy setkáváme na řekách a jezerech: 16. srpna 2020 se na titulky novin dostal skipper motorové jachty, který opilý jezdil rychlostí 70 km / h namísto povolených 25 km / h.
Bohužel to nejsou ojedinělé případy této sezóny: Minulý rok to byla mladá rakouská žena, která byla při potápění spolu se svým otcem, instruktorem potápění, smrtelně zraněná, když ji motorový člun zasáhl nadměrnou rychlostí v plavecké oblasti.
Pamatujeme i na tragickou nehodu, která nastala před několika lety, kdy šnorchlující děti zakladatele iniciativy plaveb pro sociálně znevýhodněné děti (Mirnomore) srazil nepozorný řidič motorového člunu. Jedno dítě zemřelo a druhé bylo vážně zraněno s trvalými následky.
Naše naléhavá výzva pro všechny milovníky motorových vodních sportů zní:
Při řízení plavidla – obzvláště motorové lodě a skútru – jsou naprosto nezbytné:
Ostražitost – Ohleduplnost – Dodržování předpisů
Každý řidič člunu nebo vodního skútru je zákonně povinen být mimořádně opatrný a udržovat bezpečnou vzdálenost od plavců a břehu. V těchto případech správní orgány postupují velmi striktně!
Pojištění lodě a pojištění odpovědnosti kapitána (tu) chrání před finanční ztrátou z důvodu nehody – ale ne před ztrátou života nebo těžkými následky zraněných osob a ztrátou vlastní svobody!