Na co se zaměřit při výběru pojištění charteru


S rostoucím zájmem o pronájmy lodí rostou i potřeby kapitánů v oblasti pojištění. Jedním z lídrů v této oblasti je firma Yacht-Pool, která nabízí širokou paletu produktů, od celoročního pojištění depozitu, odpovědnosti skippera,  pojištění pro případ nehody, až po pojištění profesionálních skipperů, pojištění členů posádky a pojištění lodí především s důrazem na charter.

Společnost založil v roce 1976 pan Friedrich Schöchl, charismatický rakouský jachtař s praxí ve finančnictví i ve výrobě lodí v rodinné firmě Sunbeam, který vede společnost i v současnosti. U příležitosti speciál- ního vydání časopisu Yacht zaměřeného na charter jsme mu položili několik otázek.

 

Kde se vzal nápad zaměřit se ve vašich službách na problematiku spojenou s pronájmy lodí?

Yacht-Pool tím reagoval na potřeby skipperů chránit se před rizikem při pronajímání lodí a vytvořil originální komplexní produkt pojištění skipperů a posádky charterových lodí. Před šestnácti lety jsme pojistné produkty, zkušenosti při likvidaci pojistných událostí a vysoký standard služeb přinesli i na český a slovenský trh. V nabídce máme komplexní produkty pro hobby i profi jachtaře včetně výhodného dvanáctiměsíčního pojištění depozitu, pojištění posádky pro případ nehody, flexibilního pojiš- tění pro případ storna charteru a jiných.

 

Proč věnujete tolik pozornosti pojištění odpovědnosti?

Pojišťovna pronajaté lodi si může v regresním řízení od skippera vymáhat plnou výši škody, pokud prokáže hrubou nedbalost skippera. Yacht-Pool se od začátku věnoval odpovědnosti skippera, školení skipperů a možnosti uzavřít pojištění odpovědnosti s vysokým pojistným krytím právě proto, aby naše klienty ochránil.

 

Jaké jsou výhody Yacht-Pool pojištění depozitu?

Poskytujeme pojištění depozitu až do výše 10 000 eur, které pokrývá veškeré škody na pronajatém plavidle včetně doplňkových plachet a ucpané toalety. Ve výluce jsou jen škody na motoru vzniklé amortizací a chybnou údržbou. Pojištění je platné dvanáct měsíců automaticky pro každý charter po celém světě. Naše pojištění samozřejmě nekončí první pojistnou událostí, pojištěni jste po celou dobu trvání pojištění, bez ohledu na počet pojist- ných událostí. Uzavřít jej můžete online, a to i těsně před převzetím lodi.

 

Můžete porovnat jednorázové pojištění depozitu s dvanáctiměsíčním pojištěním od Yacht-Poolu?

Naše pojištění lze využít na neomezený počet nájmů po dobu dvanácti měsíců, což může být výrazně výhodnější již při druhém pronájmu. Navíc jednorázové pojištění často doprovází snížený depozit a výluky při pojistných událostech, jako je ucpaná toaleta nebo poškození plachet.  Kromě toho u jednorázových pojištění některé pojišťovny kompenzují o něco nižší cenu vyšší spoluúčastí klienta při náhradě škody, což může být běžně až kolem dvaceti procent, zatímco u naší pojišťovny je to jen pět procent. U jednorázového pojištění možná ušetříte pár eur, ale při likvidaci škody můžete přijít o stovky eur. Například při škodě tři tisíce EUR tak při ročním pojištění Yacht-Pool ušetříte až čtyři sta padesát eur. Pojištění depozitu mů-žete kdykoli i opakovaně navýšit, pokud je například výše depozitu při následujícím pronájmu vyšší, a to i online.

 

Je možné pojistit i stornování charteru?

Ano, pojištění storna pronájmu Yacht-Pool je možné sjednat až do výše 40 000 eur a po- krývá náklady nejen skippera, ale i celé posádky, což se ukázalo jako mimořádně užitečné pro jachtaře právě v období koronavirové pandemie.

 

Co byste poradil začínajícím kapitánům?
Jak se na trhu orientovat?

Kvalitní pojištění oceníte při pojistné události. Naše hodnocení svědčí o skvělém vyřizování reklamací a rychlém procesu likvidace škody, které probíhá online veslovenském nebo českém jazyce. Právě pro snadnou orientaci klientů vytvořil Yacht-Pool standardizovanou charterovou smlouvu „Fairtrag”, vyvažující práva klientů a dodavatelů.

 

Kdo všechno využívá vašich služeb?

Spolupracujeme s většinou charterových agentur jak na slovenském, tak na českém trhu. Mezi naše klienty patří ale i mořeplavec Vlado Porvazník, který na plachetnici Civetta II křižuje světové oceány a našich služeb využívá již od roku 2013.

 
Děkujeme za rozhovor.