Co pokrývá depozit? Nedejte se nachytat!


Depozit je vratná záloha, kterou pokud nebylo dohodnuto jinak, nájemce skládá (blokuje) v bázi při přebírání plavidla. Pokud během chartru nedošlo k poškození plavidla, kauce je v plné výši vrácena a klient dostává potvrzení o vrácení jachty bez poškození. Jeho výše obvykle kopíruje zasmluvněnou spoluúčast majitele lodi na havarijním pojištění lodi. Pojištění depozitu vás ochrání před materiálními škodami, které nastanou na pronajatém plavidle v důsledku pochybení skippera nebo posádky.

<strong>?</strong> <strong>Má charterová společnost nárok požadovat od klienta náhradu za škodu, která nevznikla na lodi jeho zaviněním? </strong> To závisí na tom, co jste podepsali v chartové smlouvě. Naše standardizovaná smlouva „Yacht-Pool Fairtrag“, která vyvažuje a standardizuje práva a povinnosti poskytovatele chartru a skippera a aktuálně ji používají mnohé renomované charter společnosti jasně definuje, že charter společnost nemá nárok zadržet kauci klienta, pokud škoda na lodi nevznikla jeho zaviněním. Pokud došlo ke kolizi s jiným plavidlem, tyto škody jsou prioritně hrazeny z pojištění odpovědnosti plavidla, které škodu způsobilo. To ovšem samozřejmě musíte dokázat. Proto je při kolizi – obzvláště došlo-li k poškození vašeho plavidla (nebo <strong>vždy </strong>pokud došlo k újmě na zdraví!) potřebný záznam z kapitanátu a včasné informování báze, případně pojistitele.

<strong>? Co když jsem způsobil škodu na cizím majetku nebo cizím plavidle, mohou mi zadržet kauci?</strong> Platí totéž, záleží co jste podepsali v charter smlouvě. Škody na cizím plavidle a majetku by neměly být důvodem zadržení depozitu, pokud jste se k tomu nezavázal v charter smlouvě. <strong>Tyto škody reguluje pojištění odpovědnosti plavidla!</strong> Pokud přesto došlo k zadržení kauce, řešíme tyto případy v součinnosti s dodavatelem chartru. Vzhledem k faktu, že množství charter lodí je pojištěno v Yacht-Poolu je řešení v tomto případě ještě rychlejší.

<strong>? Co všechno je na pronajaté lodi pojištěno? Co je ALL GAPS covered?</strong>

Rozsah náhrady depozitu se u jednotlivých pojišťoven liší, obvykle jde o sáhodlouhé jmenování škod. To však nemůže být nikdy dost precizní, proto my v Yacht-Poolu škody nejmenujeme.

<strong>Yacht-Pool pojištěním depozitu jsou pokryty veškeré škody na plavidle zaviněné skipperem nebo posádkou do výše depozitu</strong>. A tedy <strong>i motor, převodovka a pomocný motor pokud škoda vznikla v důsledku vnějších faktorů</strong> a ne v důsledku špatné údžby a amortizace, což je pochopitelné. V sezóně 2023 jsme vyplatili například i škodu z důvodu nasátí vody do motoru (4000 Eur) a následně řešíme případ s charter společností. Zlikvidovány byly i finanční nároky v důsledku ucpání toalet. Jedině v YACHT-POOL jsou <strong>bez příplatků pojištěny i dodatečné plachty (spinaker a genaker, </strong>mimo regatu). Proto <strong>ALL GAPS COVERED pouze v YACHT-POOLu. </strong>

Abyste vy mohli <strong>klidně ale zodpovědně jachtit. </strong>

V budoucích dílech si povíme i o případech hrubé nedbalosti, o pojištění odpovědnosti, posádky a porovnáme dostupná pojištění na trhu. O malých rozdílech s velkými důsledky.